Gezondheid: online hulpverleners

Online naar de dokter, het kan. Geen face-to-face contact met je huisarts, maar onder een schuilnaam, in je eigen kamer waar verder niemand meekijkt, adviezen inwinnen van deskundigen. Het informatieve televisieprogramma EenVandaag besprak 12 september j.l. het internetgebruik van meisjes tussen de 14 en 23 jaar over eten, uiterlijk en gewicht. Een half miljoen meisjes zoeken dagelijks op internet naar antwoorden op vragen over deze onderwerpen. “Meer dan de helft van deze meisjes loopt het risico een eetstoornis te ontwikkelen”, meldt EenVandaag.

Sinds afgelopen week is de site 99gram.nl actief, waar de hierboven genoemde doelgroep adviezen kan inwinnen via chat of e-mail bij deskundigen. Voor eetproblemen was er nog geen deskundige hulpverlening online, alleen sites waar meisjes (en ook jongens) elkaar onderling – vaak niet al te beste – adviezen geven. Het succes van online hulpverlening ligt in de laagdrempeligheid en anonimiteit. In deze korte documentaire geeft  Rozemarijn Vos (projectmanager 99gram.nl) aan: “Jongeren zijn over het algemeen op internet sneller to the point en en eerlijker over dingen die ze moeilijk vinden dan als ze gewoon bij je in de kamer zitten.”

Remco Pijper (mijnkindonline.nl) geeft hierbij wel de noodzaak weer van gebruik van social media: “Je moet niet denken dat jongeren vanzelf naar je toe komen, want dat gaat niet gebeuren. Dus je moet aanwezig zijn, binnen sociale media. Je moet er zijn op Twitter, op Hyves, op Facebook. Je moet jongeren betrekken en jongeren als ambassadeurs inzetten en je moet vooral waarmaken dat je ertoe doet.”

De site lijkt op het eerste gezicht vrij onschuldig en doet zelfs schattig aan. In deze blog gaat het mij dan ook niet per sé om de site zelf, maar het idee erachter: online hulpverlening. Het schijnt te werken, maar spreekt het iedereen ook aan? Mij niet; ik neem liever plaats in de muffe wachtkamer van de huisarts waar Truus en Trees uitgebreid alle kleinkinderen bespreken alvorens zij vanwege een naar hoestje en een winterteen bij de dokter worden geroepen. Hierdoor loopt wel het spreekuur een half uur uit. Ik neem het voor lief, want face-to-face contact lijkt mij in situaties waarbij gezondheid je parten speelt exteem belangrijk. Het gaat hierbij om je lichaam, die 70% lichaamstaal telt hier dubbel. Of niet?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s