Twittering the stars

Iets dat veel bekende Nederlanders vaak verweten wordt is dat ze aandachtsgeil zouden zijn. Ze kunnen niet genoeg van zichzelf krijgen en staan het liefst zo vaak mogelijk in de spotlights. Dit vooroordeel gaat natuurlijk lang niet voor elke bekende Nederlander op. Er zijn zat BN’ers die er niet voor gekozen hebben om beroemd te zijn maar nou eenmaal bekend zijn vanwege uitzonderlijke prestaties in de sport die zij beoefenen of vanwege het beroep dat zij uitoefenen. Echter, er is ook een deel van de BN’ers waar dit vooroordeel wel voor opgaat. Ze kunnen niet vaak genoeg in de belangstelling staan en horen zich zelf zo veel mogelijk aan het woord. Het zij op de televisie, radio, of, twitter…

Twitter is een social network site waar gebruikers ‘tweets’ maximaal 140 tekens kunnen plaatsen. Het is dus niet mogelijk om lange verhalen te posten. De twitter wordt dan ook vaak gebruikt om simpele  gebeurtenissen of gedachtes in het leven van de twitteraar te posten. Handig voor als je wil weten wat je vrienden hebben gegeten of naar welke film ze zijn geweest. Persoonlijk wordt ik er niet warm of koud van. Dat is ook meteen de reden dat ik tot op heden geen gebruikt maakte van twitter.

Wanneer het aan komt op het gebruik van twitter door celebrities ben ik erg sceptisch. Het beeld dat ik altijd van twitter heb gehad is dat het gebruikt wordt door bn’ers die er hun voordeel mee willen doen om meer aandacht te krijgen, zoals bijvoorbeeld muziekanten die meer platen willen verkopen en hun optredens willen promoten, of politici die meer stemmen willen winnen voor hun politieke partij. Natuurlijk is het een leuk dingetje voor echte fans die hun idolen zo nauwlettend mogelijk willen volgen in alles wat zij doen.  Het geeft hen zelfs de mogelijkheid om in contact te komen met hun idool door hem of haar in een berichtje te taggen. Of de bn’ers hier ook echt wat mee doen is een tweede. Tijd om op onderzoek uit te gaan!

Al snel valt op dat een groot deel van de bekende twitteraars muziekant of caberatier zijn. Dit lijkt best logisch, de muziekanten zijn op zoek naar publiek voor hun liedjes en twitter is daarvoor een geschikt medium. Dat er een groot aantal caberatiers actief zijn komt waarschijnlijk doordat zij van alle twitteraars het interresants zijn. Dit omdat zij beschikken over een grote hoeveelheid humor en dat doet het nou eenmaal goed op het internet. Om er achter de communicatie op twitter eenrichting opgaat ben ik groot begonnen. Als eerst heb ik geprobeerd een reactie uit te lokken van een van nederlands bekendste dj’s, dj tiesto. Met meer dan 7,000 tweets is hij ook behoorlijk actief op twitter. Jammer maar helaas,  heb ik nog geen reactie gehad. Niet heel gek overigens, tiesto heeft ruim 600,000 volgers en kan moeilijk op elke tweet reageren. Ook heeft hij inmiddels al een gevestigde naam dus staat hij niet opkijken van een fan meer of minder.

Poging twee, dit keer Roel van Velzen. Met 1,400 tweets is hij actief te noemen, en met 75,000 volgers een redelijke hoeveelheid geinterreseerde. De kans dat mijn oproep om aandacht opgemerkt wordt zou dus een stuk groter moeten zijn dan bij tiesto. Maar ook helaas deze keer blijft een reactie uit. Een oordeel hier over uitspreken blijft moeilijk want het is moeilijk te zeggen of ik genegeerd wordt of dat ik uberhaupt ben opgemerkt. Het lijkt dan ook een illusie dat mensen door twitter in contact kunnen komen met hun idolen. Ik wil niet zeggen dat het onmogelijk is, maar het is zeker niet zo makkelijk als men zou denken.

In mijn ogen is het volgen van een bn’er op twitter dan ook niet veel zinvoller dan het lezen van een fansite de persoon die je volgt,  de communicatie is namelijk erg eenzijdig en de mogelijkheid om de bn’er te tweeten verschilt niet zoveel met het achterlaten van een berichtje in een guestbook.

 

 

 

Advertisements

3 Comments on “Twittering the stars”

  1. rsr870 says:

    Jammer dat je geen reacties hebt gehad! Maar ben je wel meer te weten gekomen over deze BN’ers na het volgen? En hoe kijk jij nu tegen Tiesto en Roel aan? : -)

  2. lies0788 says:

    Ik ben het helemaal met je eens dat het eigenlijk best wel loos is om een bekend iemand op twitter te volgen, de helft van de tijd geilen ze op zichzelf of zijn de andere bekende mensen aan het hash taggen.. Fan pagina;s en zelfs facebookpagina’s zijn wat dat betreft informatiever en leuker!

  3. rens1234 says:

    Helmaal met je eens, ik heb de zelfde resultaten gevonden en het is bijna onmogelijk om met een celeberty in contact te komen. De communiactie is eenzijdig en er wordt eigenlijk op niks gereageerd. Er zullen dus andere mogelijkheden moeten worden aangewent om in contact te komen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s