De Twitter van Pechtold

In deze opdracht wil ik het hebben over de Twitter account van politicus Alexander Pechtold (@APechtold). Hij heeft op dit moment 98.675 volgers en heeft 3252 tweets geplaatst. Hij twittert elke dag, de ene dag iets meer dan de andere, uiteenlopend van 5 tot ongeveer 10 tweets per dag.

Direct duidelijk is dat zijn Twitter over veel politieke zaken gaat. Er staat dan ook groot op de achtergrond in dikke letters geschreven: “D66 durf te kiezen”. Zijn Twitter is volledig ‘gebrand’ naar zijn politieke partij. Er wordt vanaf zijn Twitter ook gelinkt naar de website http://www.alexanderpechtold.nl. Het komt op mij zo een beetje over alsof Pechtold als politicus echt als merk neergezet wordt. De foto’s die hij geplaatst heeft hebben ook allemaal wel iets te maken met zijn politieke functie. Er staat bijvoorbeeld een foto op van iemand die hem op dat moment aan het interviewen is, of een foto van hem terwijl hij bezig is met promotiewerk voor D66.

Ondanks dat zijn tweets voornamelijk over de politiek gaan schrijft hij af en toe ook wel over andere meer conventionele gebeurtenissen. Zo schreef hij bijvoorbeeld in een tweet van vandaag “Kan iemand die vrachtwagen even van de A12 halen”. Waar dan uiteraard op wordt gereageerd door mensen, met tweets als ”het is tijd voor meer asfalt in Nederland”. Er vindt dus wel een zekere vorm van communicatie over en weer plaats tussen Pechtold en zijn volgers. Opvallend is dat deze interactie vice versa ook plaatsvindt. Meestal reageert Pechtold op tweets van collega’s uit de politiek, maar soms ook op tweets van kiezers of burgers. Een voorbeeld is de tweet van een student journalistiek: “Meneer Pechtold, waarom word uw partij progressief en centrum-rechts gezien?? “. Waarop hij vervolgens antwoordt: “dat lukt niet in 140 tekens, stuur maar een mailtje en ik antwoord”.

In het artikel van Jackson en Lilleker wordt er gesproken over Web 2.0 en hoe politici en politieke partijen er niet in slagen om deze nieuwe vorm van communicatie volledig te benutten. Zij hebben het vervolgens over een hybride vorm die gecreëerd wordt tussen Web 1.0 en Web 2.0. Deze vorm, Web 1.5, zou de voordelen van beide termen gebruiken. Ik denk dat Web 1.5 heel aardig toe te passen is op de Twitter van Pechtold. Hij heeft veel tweets die eigenlijk gewoon statische nieuwsberichten bevatten, dit ligt dus meer in lijn met het Web 1.0 begrip. Zoals eerder gezegd reageert hij wel op andere tweets, maar men kan niet stellen dat er echte participatie ontstaat waaruit nieuwe informatie voortkomt. Om deze rede is er niet volledig van Web 2.0 te spreken.

Mijn mening over Pechtold is wel enigszins beïnvloed door het maken van deze opdracht. Wat bijvoorbeeld in positieve zin opviel, is dat hij relatief gezien veel reageert op tweets die aan hem gericht zijn. Weliswaar zijn dit vaak collega’s maar ook wel eens voor hem totale vreemden. Tegenstellig brengt mij deze positieve kant ook in enige staat van twijfel. Ik vind het moeilijk te geloven dat Pechtold al die tweets zelf schrijft aangezien het leven van een fractievoorzitter naar mijn gevoel al druk genoeg is. Hierdoor krijg ik het gevoel dat de organisatie van D66 achter veel van deze tweets zit, om zo het ‘merk’ Alexander Pechtold te promoten.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s