Het is stil aan de overkant

Het politieke vragenuurtje. Mijn aandacht wordt getrokken door de woorden ”islamitische aap”. Geert Wilders is in discussie met Mark Rutte. En wat voor een discussie. Beide vinden namelijk van elkaar dat ze eens normaal moeten doen. Bla bla bla. Geert Wilders is niet mijn beste vriend. Sterker nog, ik mag hem eigenlijk niet. Ondanks dit vond ik het een goed idee om hem te gaan volgen op Twitter.

Geert Wilders schuilt op Twitter onder de naam geertwilderspvv. Hij heeft 296 tweets en 117.116 volgers. Hij volgt niemand. Wat een verassing.

Geert Wilders is niet een man van de dagelijkse tweets. Soms post hij om de dag een tweet en een enkele keer twee dagen na elkaar. Het totaal aantal tweets komt op 296. Ik zou hem daarom ook niet erg actief kunnen noemen. Zijn status updates gaan vooral over politieke kwesties: Islam, bezuinigingen en Griekenland. Opvallend is dat hij erg weinig laat weten over persoonlijke activiteiten. Een enkele keer laat hij weten dat hij naar een theatervoorstelling is geweest, maar in het algemeen vertelt hij niet veel over zijn leven. Er zijn ook geen foto’s of video’s te bekennen. Wellicht vindt hij dat Twitter niet voor dit soort dingen bedoeld is en dat wij Nederlanders daar niets van mogen weten, zelfs Henk en Ingrid niet. Dit geldt ook voor emoties. Deze toont Geert Wilders weinig. Een enkele keer laat hij bijvoorbeeld weten dat de beelden van 9/11 nog steeds hartverscheurend zijn. Het valt op dat zijn emotionele tweets vooral over de politiek gaan. Wat Geert wel duidelijk laat weten is zijn mening. Zoals bekend is onder velen steekt hij deze niet onder stoelen of banken. ”Marrokaans tuig moet van de straat”, ”Griekenland moet de euro verlaten” en ”Fantastisch! Katholieke Don Boscocollege Volendam verbiedt definitief shariahoofddoekjes”, aldus de tweets van Geert.

Er is absoluut geen interactie met volgers. Geert heeft veel volgers, maar volgt zelf geen enkel persoon. Wat misschien al aangeeft dat hij niet geïnteresseerd is in de interactie met andere personen op Twitter. Hij beantwoordt geen vragen en zet vooral links voor verdere informatie in zijn tweets die aansluiten op zijn statusupdates. Ik ben er van overtuigd dat vele mensen een reply geven op de tweets van Geert. Via de zoekbalk kom ik erachter dat dit ook inderdaad zo is. Jammer voor hun, Geert heeft geen interesse.

De resultaten van Jackson en Lilleker (2009) sluiten niet goed aan op het Twitter account van Geert. Jackson en Lilleker (2009) concludeerden dat, met het uitvinden van web 2.0, interactie sterk is toegenomen. De top-down communicatie is grotendeels vervangen door horizontale communicatie waarbij burgers en politici met elkaar interacteren. Voor Geert Wilders geldt dit absoluut niet. Hij reageert in geen enkel geval op de reply’s van volgers.

Geert Wilders tweet weinig, post weinig foto’s/video’s en volgt niemand. Toch presteert hij het om in elke tweet de politiek erbij te betrekken en voluit zijn mening te geven. Geert Wilders blijft voor mij dezelfde Geert Wilders voordat ik zijn account ging volgen. Deze evaluatie heeft mijn beeld over hem alleen maar meer bevestigd.

 

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s