Alexander Pechtold: Web 1.7?

Voor deze opdracht moest ik een politicus volgen. Ik koos voor de politicus Alexander Pechtold, omdat ik verwachtte dat hij wel eens leuke tweets zou kunnen sturen. Hij heeft op dit moment 3.262 tweets gestuurd, volgt 155 mensen en heeft 98.849 volgers. Misschien heeft Pechtold zijn eigen strategie op Twitter, wil jij hier meer over weten? Lees dan verder:

Pechtold twittert vrijwel dagelijks meerdere berichten. Hij twittert over media en programma’s waar hij naar toe gaat, zodat mensen hem door ook kunnen volgen. Af en toe zit er een persoonlijke tweet tussen. Daarnaast twittert hij gebeurtenissen. Natuurlijk twittert hij natuurlijk veel opmerkingen over de politiek. Ook reageert hij op vragen die aan hem gesteld worden.

De afgelopen week twitterde hij onder andere over Prinsjesdag, de AOW leeftijd verhoging, dat hij op de boot naar Texel zat, opmerkingen over collega Wilders en over de media waarin hij te zien of te horen zal zijn. Alexander Pechtold postte af en toe een link en een foto. De onderwerpen waarover hij twittert zijn dus vooral formeel (over politiek), maar er zit een persoonlijke tintje aan doordat hij ook wat persoonlijke dingen twittert en reageert op vragen. Er is dus zeker sprake van interactie met de stemmers. Dit maakt hem ook interessanter om te volgen.

Jackson en Lilliker (2009) stellen dat er drie strategieën zijn, namelijk Web 1.0, Web 2.0 en Web 1.5. Bij Web 1.0 is er enkel een ‘nieuwe’ beschikbare ruimte om informatie te plaatsen. Web 2.0 heeft daarnaast de mogelijkheid om individuen en organisaties binnen een gemeenschap te verbinden, informatie te delen, opnemen en aan te passen door alle leden van deze gemeenschap. Naast deze strategieën is er ook nog een hybride middenweg: Web 1.5. Hierbij is er sprake van veel gebruik van het medium door middel van participatie maar weinig gebruik van de democratische structuur van de gemeenschap. Volgens Jackson en Lilliker (2009) maken politici vooral gebruik van Web 1.5. Als ik deze strategieën op Alexander Pechtold’s Twitter betrek, zou ik kunnen zeggen dat hij gebruik maakt van de hybride vorm. Pechtold gebruikt Twitter om informatie te delen, maar reageert ook op zijn volgers. Het feit dat hij reageert op mensen maakt dat de strategie Web 1.5 niet helemaal past bij het twittergedrag van Pechtold, maar hij maakt ook niet volledig gebruik van de mogelijkheden van Web 2.0. Misschien heeft  Pechtold zijn eigen strategie: Web 1.7? Een vorm tussen Web 1.5 en Web 2.0 in!

Mijn idee over Alexander Pechtold is niet echt veranderd na het volgen van zijn Twitter. Hij twittert eigenlijk wel naar mijn verwachting. Toch had ik wat meer grappige of opvallende uitspraken van hem verwacht. Waarschijnlijk komt dit doordat Pechtold vaak in het nieuws komt door zijn uitspraken, waardoor ik het beeld heb dat hij dit veel doet. Het kan natuurlijk ook komen dat hij bewust minder van deze opvallende uitspraken twittert, omdat hij zijn Twitter wat serieuzer wil houden.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s