APechtold op twitter

Tegenwoordig gebruiken steeds meer politici verschillende social media om campagne te voeren en stemmen te winnen, zelfs buiten verkiezingstijd. Er zijn dan ook een hoop politici actief op twitter. Met bijna 100,000 volgers en meer dan 3,000 tweets kan je APechtold, ofwel Alexander Pechtold, van D66 niet anders dan zeer actief noemen en is dan ook een prima onderzoeksobject voor deze opdracht.

Een van de redenen waarom ik uit mezelf niet snel politici zou volgen op twitter is omdat ik er vanuit ga dat hun tweets voorspelbaar zijn en veel te maken hebben met het partijprogramma. Ik ben benieuwd of Pechtold het tegendeel kan bewijzen maar verwacht het eigenlijk niet. Het meerendeel van de tweets van Pechtold gaan over de politiek en ook is hij niet te beroerd om te retweeten. Persoonlijke gebeurtenissen komen bijna niet voor. Heel interessant is hij dus voor mij niet. Het feit dat hij retweet vind ik wel een goede zaak, het geeft een gevoel van dat hij dichter bij de mensen staat en luistert naar wat ‘het volk’ te zeggen heeft. Volgens Jackson & Lilleker (2009) hoort dit tot het web 2.0 waarbij het leveren van informatie en interactiviteit tussen politici en volgers een belangrijke plaats innemen op het web. Dit in tegenstelling tot slechts het leveren van informatie zonder communicatie van twee kanten wat meer typerend is voor web 1.0.

Je zou dus kunnen zeggen dat Alexander Pechtold goed bezig is met social media. Door actief te twitteren met volgers ontstaat sneller een positief beeld van de politicus die begaan is met de mensen. Het is moeilijk te zeggen of het hem ook echt zetels op levert in een verkiezing.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s