Politweets

Toen ik voor deze blog een politicus moest uitzoeken die ik wilde volgen dacht ik in eerste instantie minister-president Rutte te gaan volgen. Helaas maakt de heer Rutte zoveel dingen mee dat hij schijnbaar geen tijd heeft om zelf te twitteren en er ofwel een officiële twitterpagina van hem te vinden is, dan wel eentje die door iemand anders wordt bijgehouden met grapjes en komisch commentaar. Ik was hier wel teleurgesteld over maar besloot toen een van de ministers te gaan volgen maar ook geen van hen is echt actief op twitter. Geert Wilders leek me in eerste instantie iets te standaard maar heb hem toch opgezocht aangezien daar in praatprogramma’s wel  altijd over wordt gezegd dat hij een goed en actief twitteraar is Hij is inderdaad in verhouding tot andere politici een actieve twitteraar en hij werd mijn onderwerp.

De heer Wilders tweet verschillende soorten informatie. Ten eerste noemt hij de hoogtepunten van de politiek in zijn tweets zoals Prinsjesdag en de begroting. Daarna komt er meestal een persoonlijk commentaar achteraan in een volgende tweet met zijn eigen commentaar, meestal een pakkende zin. Daarnaast tweet hij ook anti-islamitische tweets, als commentaar op berichten in het nieuws maar ook probeert hij medeleven te tonen in zijn tweets over maatschappelijk relevante onderwerpen zoals een stel weggepeste homo’s. Vaak als hij ergens commentaar op heeft zal hij een link naar het artikel of tv-fragment bijvoegen in zijn tweet. Ook maakt hij actief gebruik van hashtags. Maar wat heel erg opvalt aan zijn tweets is dat zij altijd gaan over dingen waarvan duidelijk is dat er mensen op zullen reageren. Hij lokt reacties uit, of ze nou positief of negatief zijn, maar hij wordt besproken en er wordt met hem gesproken.

Als je kijkt naar het onderzoek van Jackson en Lilleker zie je dat zij concluderen dat politici langzaamaan gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden van web 2.0 maar dat zij dit maar gedeeltelijk doen. De zogenaamde graffiti waar zij het over hebben, wat eigenlijk negatief commentaar op websites of persoonlijke pagina’s van partijen of politici is, bant Wilders niet van zijn Twitteraccount. De retweets waarin wordt gezegd dat hij belachelijk is of niet goed bij zijn hoofd blijven zichtbaar voor iedereen. Dit geeft aan dat hij niet bang is voor negatieve publiciteit. Naar mijn inziens is dat omdat een negatieve reactie nog steeds beter is dan geen reactie.

Mijn houding tegenover Geert Wilders is nog steeds niet echt veranderd. Het enige waar ik wel veel respect voor heb is hoe hij het publiek weet te bereiken en soms zelfs op te ruien. Hij kiest zijn teksten goed en ook de onderwerpen zijn altijd licht gevoelig waardoor mensen er automatisch op willen gaan. Dit betekent dat Wilders ondanks alles de functie van het Web en de sociale media in ieder geval goed weet in te zetten voor zichzelf.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s