Populaire Pechtold

Nou het is wel weer duidelijk. Meneer Alexander Pechtold is populair op twitter. Dat is trouwens goed te begrijpen want Pechtold is een actieve twitterraar. Hij tweet bijna elke dag en vaak ook meerdere keren per dag. Zijn tweets gaan voornamelijk over de politiek, maar wel zo dat het niet alleen over zijn standpunten gaat.  Hij laat bijvoorbeeld weten wanneer hij een interview heeft bij de radio of wanneer hij op de televisie komt. Ook uit hij duidelijk zijn mening over andere ministers. Als een minister van mening veranderd of toch iets anders doet dan hij heeft gezegd dan weet Pechtold dat als eerste te melden. En als de tweets wel over zijn standpunten gaan, dan is dit vaak op een grappige manier gedaan.

 Toch zijn er ook persoonlijke tweets. Hij heeft bijvoorbeeld laten weten dat hij een weekend naar Texel ging. Of dat hij een zware ochtend heeft gehad. Pechtold tweet ook wel eens over met wie hij gaat lunchen, maar vaak zijn deze lunchafspraken weer gerelateerd aan de politiek. Bijvoorbeeld als hij gaat lunchen met de jonge democraten of een fractievoorzitter of andere minister. Dus heel persoonlijk kan je het ook weer niet noemen. Wat zeker opvalt is dat er interactie is tussen hem en zijn volgers. Veel van zijn tweets zijn dan ook bedankjes en antwoorden op de vragen van de volgers. Deze antwoorden zijn wel vaak politiek gerelateerd, dus ik denk dat hij alleen de politike vragen beantwoordt. Dat is ook best logisch, aangezien je 98839 volgers hebt.

Wat al duidelijk naar voren is gekomen is dat Alexander Pechtold een Web 2.0 gebruiker is (Jackson & Lilleker, 2009). Er is interactie tussen hem en zijn volgers. Volgens Jackson & Lilleker heeft het intertnet de communicatie tussen de partijen en de aanhangers verbeterd. Ik denk dat dit zeker ook voor Pechtold opgaat. Waar Pechtold ook gebruik van maakt is zichzelf promoten via het internet. Zijn grappige en scherpe tweets laten dit zeker zien. En door de interactie ontstaat er ook een band tussen de politici en de aanhanger. Aan de andere kant zeggen Jackson & Lilleker dat politici wel gebruik maken van social media, maar niet op de goede manier. Vaak is er namelijk geen interactie en willen de politici controle houden over het communicatie proces door wel te informeren maar niet converseren. Ze noemen dit een Web 1.5 gebruik. Zoals ik al zei, denk ik dat Pechtold toch dichter bij de Web 2.o gebruik zit. Al zal hij niet alle vragen beantwoorden, hij probeert duidelijk  te converseren met zijn volgers.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s