Twitter zakelijk in volksbelang

Deze keer schrijven we een blog naar aanleiding van het volgen van een politicus op twitter. Het leek mij al eerder interessant om Geert Wilders te volgen, dus dat heb ik direct gedaan bij het maken van mijn twitter account. Daarnaast heb ik zelf nog altijd VVD gestemd, dus voelde ik mezelf er toe verplicht om ook hen op twitter te volgen. Op beide accounts wordt ongeveer om de dag een tweet geplaatst en als er gepost wordt vaak meer dan eens op een dag. Geert Wilders twittert voornamelijk over politiek getinte thema’s, zoals wat hij met de PVV voor elkaar bokst of waarbij hij betrokken is via de Tweede Kamer. Daarnaast laat hij zich regelmatig uit over standpunten of acties van kamerleden uit andere partijen op een nogal schreeuwerige negatieve toon. Zijn tweets zijn over het algemeen erg zakelijk en to the point. De twitteraccount van de VVD tweet voornamelijk over de activiteiten van alle VVD kamerleden en standpunten omtrent politieke agenda’s, die vaak gepaard gaan met een link met verdere uitleg. Geert Wilders maakt hier ook af en toe gebruik van. Ze zijn allebei vrij zakelijk en reageren niet op andere twitteraars, echter het verschil steekt hem vooral in het feit dat Geert Wilders niemand volgt en de VVD 982 twitteraccounts.

Ik denk dat de VVD een vastere achterban heeft als de PVV en daarom met minder gevaar voor zetelverlies kan aangeven voor wie zij interesse heeft. Dat ze beiden niet reageren op tweets van anderen is ook niet gek, omdat mensen zich buitengesloten zouden kunnen voelen omdat ze geen reactie ontvangen. Daarnaast is iedereen van een politiek correct antwoord voorzien vrij onmogelijk als je het goed wilt doen en ze er hier duidelijk voor hebben gekozen om iets liever niet te doen dan ermee onderuit te gaan. Dit is een gemiste kans wat betreft het geluid uit de samenleving, omdat iedereen via twitter een balletje zou kunnen opgooien. Logistiek en financieel is het waarschijnlijk nog niet te redden om hier iets concreets mee te doen, maar volgens Jackson en Lilleker (2009) zou het gebruik van social media door politici en partijen eindigen in meer interactiviteit met de kiezer. Tot op heden kunnen we stellen dat dat nog niet het geval is voor Geert Wilders en de VVD op twitter.

Door het volgen op twitter van Geert Wilders en de VVD is mijn houding jegens hen niet veranderd. Ze hebben niet elke dag iets interessants te melden en blijven daarin ook vrij zakelijk. Het lijkt er niet echt op dat ze meer betrokken zijn bij de kiezer, maar willen het wel zo laten lijken. Als kiezer heb je er eigenlijk niets aan om ze via twitter te volgen, al ben je echt geinteresseerd kun je beter op de website kijken van de PVV of VVD.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s