Wilders en Web 2.0? Doe eens normaal man!

Jaja, niet alleen de gewone bevolking en tout bekend Nederland maken gebruik van twitter, ook de politici hebben door dat ze niet achter kunnen blijven en zijn massaal aan het twitteren geslagen. De grote vraag is natuurlijk of de politici toch vooral mensen proberen te overtuigen of krijgen we misschien ook een kijkje achter de schermen, in hun privéleven, te zien? Het leukste is natuurlijk om een politicus te volgen met opvallende uitspraken en wie ga je dan volgen? Juist ja, Geert Wilders.

Geert Wilders is niet de meest actieve twitteraar, maar doet het toch aardig met meerdere tweets per week en natuurlijk zijn 117.388 duizend volgers. Ik hoop bij hem het aan het adres te zijn voor opvallende en bijzondere tweets en zeker gezien zijn “doe eens normaal man” en “bedrijfspoedel” van vorige week, denk ik dat dat wel goed zit.

 Als we een kijkje nemen op het twitteraccount van Wilders (@geertwilderspvv) is het eerste dat opvalt het cijfer nul dat staat bij het aantal mensen dat hij volgt. Dit past zeker niet bij de Web 2.0 strategieën van Jackson en Lilleker, omdat dit geen hoge mate van interactie weergeeft. Als we een kijkje nemen naar de tweets van Wilders blijkt dat deze vooral over de politiek gaan. Ook hier ontbreken de opvallende uitspraken niet zoals: “een blind paard ziet toch nog dat Griekenland nu echt de euro moet verlaten”. En zie daar, tussen alle politieke berichten toch ook één klein kijkje in zijn privéleven: hij is naar de musical Mary Poppins geweest.

Het volgende dat opvalt, en ook niet voldoet aan de interactiestrategie van Web 2.0, is dat Wilders geheel niet reageert op tweets van anderen. Hij reageert vooral op nieuwsberichten en geeft daar zijn mening over met hier en daar een link die leidt naar de enige echte website van zijn eigen politieke partij.

Dit alles komt op mij toch een beetje over alsof Wilders geen interesse heeft in anderen en alleen met zijn eigen berichtgeving bezig is. Hij plaatst weliswaar links, waarmee hij toch enigszins een aspect aanhaalt van Web 2.0, maar het jammere is dat het alleen om links gaat die naar de website van zijn eigen politieke partij leiden. Een beetje egoïstisch zou ik zeggen, maar om nou te zeggen dat mijn mening over Wilders is veranderd, nee. Ook op twitter zegt meneer wat hij denkt en steekt ook hier zijn duidelijke mening over bepaalde zaken niet onder stoelen of banken (of onder tweets en retweets).

Wilders is dus duidelijk iemand die zoals de meeste politici (Jackson & Lilleker) nog niet volledig van alle strategieën van Web 2.0 gebruik maakt. Vanwege zijn lage niveau van interactie kan misschien zelfs wel gezegd worden dat hij ook niet helemaal bij Web 1.5 van Jackson & Lilleker past, maar vooralsnog blijft hangen in Web 1.0. Wilders en Web 2.0? Doe eens normaal man!

Advertisements

2 Comments on “Wilders en Web 2.0? Doe eens normaal man!”

  1. cduivenvoorden says:

    Ik denk wel dat het voor de volgers van Wilders, die een reactie geven, jammer is dat hij niet reageert. Mijn mening is dat Twitter juist een goed laagdrempelig medium is om in contact te komen met politici.

    Toch vind ik het bij Wilders ook weer niet vreemd dat hij zelf niemand volgt…

  2. melissah18 says:

    Geert Wilders vindt vooral zichzelf heel erg leuk en belangrijk dus eigenlijk verbaasd het me niet dat hij zelf niemand volgt en alleen maar gevolgd wordt. Het is juist voor mensen die niet heel veel interesse hebben in de politiek leuk als ze het gevoel hebben dat ze echt contact hebben met een politicus, dit verhoogd misschien ook hun interesse in de politiek. Het is jammer dat Wilders hier verder niets mee doet!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s