‘(Dag)boek dicht’

Nu de cursus social media tegen het einde loopt, wordt in deze afsluitende opdracht gevraagd naar mijn social media gebruik van de afgelopen zes weken. Hier volgt een terugblik…

Voor het begin van deze cursus was ik erg pessimistisch over het gebruik van social media. ‘Doe ik niet aan’ , was vaak mijn antwoord op de vraag:  ‘Heb je Hyves of Facebook?’. Toch is het tegenwoordig lastig om je aan deze sociale media te onttrekken. Onder het mom van ‘iedereen heeft het’, ben ik uiteindelijk toch ‘geslachtofferd’ door deze sociale media. Een blik op de literatuur leert mij nu, dat voor mij ‘het behoren tot een groep’ een belangrijke reden was, in de keuze tot het aanmaken van een account op beide sociale media. In het bezit van een Hyves -en Facebook-account, was mijn ‘sociale media wereld’ erg klein te noemen, laat staan het gebruik van beide sociale media. Mijn Hyves-account staat in een stoffige kast en wordt al jaren niet meer gebruikt. Ook op mijn Facebook-account vindt al een lichtelijke stofvorming plaats, dat af en toe met een stofdoek wordt afgenomen. Dat wil zeggen: zo heel af en toe gebruik ik mijn Facebook account. Foto’ s en filmpjes plaatsen of uploaden doe ik eigenlijk nooit. Ook ‘post’ ik zelden wat op Facebook. Op mijn profiel is alleen de ‘basis’ informatie ingevuld, namelijk naam, contact, school en slechts één profielfoto beschikbaar. Op indrukvorming zal ik dan ook niet erg hoog scoren. Facebook gebruik ik enkel en alleen uit nieuwsgierigheid naar het doen en laten van mijn ‘vrienden’, vaak als ik mij verveel en niets anders te doen heb.  Het bovenstaande typeerd naar mijn mening een passieve gebruiker van sociale media.

Na deze introductie, een ‘tikkeltje’ negatief van aard, wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. De stemming van de lezers, jullie dus, zullen nu wel iets deprimerender zijn dan toen jullie begonnen met lezen. Toch heeft het volgen van deze Social Media cursus mij, als passieve gebruiker van sociale media, ook een aantal positieve uitkomsten gebracht. Zo heeft het gebruik van meerdere sociale media mijn ‘sociale media wereld’ vergroot. Van het nieuwe, misschien iets te nieuw, sociale media Google+ heb ik nooit optimaal gebruik kunnen maken, simpelweg omdat mijn vrienden niet in bezit zijn van een Google+ account. Het verdelen van mijn Facebook vrienden heeft mij wel meer inzicht gegeven in de communicatie en het delen van informatie naar mijn ‘vrienden’. Ook vond ik het bijzonder om stil te staan, eigenlijk nooit eerder gedaan, bij het begrip ‘friends’ op Facebook. Veel mensen, die op mijn Facebook aangeduid staan als vrienden, zijn niet mijn echte vrienden in ‘real life’. Sterker nog, met het meerendeel van mijn ‘vrienden’ heb ik geen enkel contact.

De grootste bijdrage aan het vergroten van mijn ‘sociale media wereld’ werd verzorgd door Twitter. Tot voor kort beschikte ik niet over een Twitter-account. In de afgelopen weken volgden wij ‘celebrities’, ‘politician’s’ en ‘brands’ op Twitter. Naar mijn mening dient Twitter ook het doel ‘volgen’. Naast het feit dat ik het ‘volgen’ van de ‘celebrities’, ‘politician’s’ en ‘brands’ erg leuk vond om te doen, ben ik mij er wel degelijk van bewust dat de informatie, die ik toegespeeld kreeg via Twitter, niet altijd ‘juist’ is. Er wordt vaak geen persoonlijke informatie ‘gedeeld’ of te weinig, zodat je weinig inzicht krijgt in het leven van een persoon die je aan het ‘volgen’ bent. Ook wordt er veel, zoals in de college’s besproken, informatie verbloemd of achtergehouden. Erg opmerkelijk vond ik het het gebruik van Twitter door KLM. Dat KLM het sociale medium Twitter als een soort ‘helpdesk’ zou gebruiken, had ik voor het volgen van deze cursus nooit voor mogelijk gehouden.

Na het volgen van deze cursus is mijn sociale media gebruik niet veranderd. ik ben nog steeds, die passieve sociale media gebruiker, hierboven beschreven. Een actief gebruik van sociale media triggert mij op de een of andere manier niet. Facebook, zoals eerder hierboven vermeld, gebruik ik enkel en alleen uit nieuwsgierigheid naar het doen en laten van mijn ‘vrienden’. Ik open de Facebook applicatie op mijn smartphone alleen op ‘loze momenten’, zoals in de bus naar de VU en in bed voor het slapen gaan. Ik zie het gebruik van sociale media, zoals Facebook, eerder als een ‘aanslag’ op mijn vrijetijd, dan dat ik er echt plezier aan beleef. In het artikel van Zhang et al. (2011) wordt entertainment als belangrijkste voorspeller van Facebook- gebruik genoemd. In tegenstelling tot wat Zhang et al. beweren, brengt (grofgezegd) het gebruik van facebook mij geen plezier of entertainment, soms juist het tegenovergestelde. Ik kan mij soms ergeren aan de informatie die sommige mensen op sociale media sites zetten. Hierbij zet ik dan vaak mijn vraagtekens bij het nut van het plaatsen van sommige  informatie.

Voor ik begon met het schrijven van deze ‘blog post’ wilde ik mijn ‘ niet echte vrienden’ van Facebook verwijderen, omdat ik deze simpelweg nooit spreek of zie. Naarmate het schrijven van deze ‘blog post’ vorderde ben ik verder mijn vraagtekens gaan plaatsen bij het nut, voor mij, van het hebben van een Facebook account. Ook het college over privacy heeft het volgende besluit aangemoedigd: Ik verwijder binnenkort mijn Facebook-account, ‘(dag)boek dicht’.

Dit besluit en de ‘blog post’ hierboven lijken erg negatief. Ik wil hieraan graag toevoegen dat sommige mensen, zoals ik, niet aangetrokken worden door sociale media, laat staan het gebruik van sociale media. Dit neemt niet weg dat ik met veel plezier aan deze cursus heb deelgenomen en het onderwerp toch als erg interressant, in de zin dat er nog veel vernieuwingen in aantocht zijn (web 2.0) en vooral vernieuwend heb ervaren.

 

Advertisements

One Comment on “‘(Dag)boek dicht’”

  1. tariq86 says:

    “Ik verwijder binnenkort mijn Facebook-account, ‘(dag)boek dicht’.”
    Ik geloof u niet eerwaarde Gerrits..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s