Explosieve toename bedreigingen via Twitter

In addition to my link to the show ‘Meet the Haters’, where celebrities meet the people that bully or threat them on Social Network Sites,  I found this article on nu.nl about the explosive increase of threats via Twitter:

Laatste update:  30 september 2011 07:53 info

AMSTERDAM – Veel pubers bezorgen de politie overuren door via Twitter te dreigen hun school op te blazen of docenten te vermoorden.

Foto:  ANP

Rechercheteams hebben hun handen vol om de vele dreigtweets te onderzoeken. De laatste maanden is het aantal rechercheonderzoeken naar de bedreigingen explosief toegenomen, schrijft het AD vrijdag.

De Raad van Korpschefs roept ouders en scholen op te helpen bij voorkomen van dreigtweets. Zij moeten jongeren beter duidelijk maken dat bedreigingen ernstige gevolgen hebben.

“We doen een moreel appel op ouders en scholen een oogje in het zeil te houden. Het aantal meldingen neemt toe en het tijdsbeslag voor de politie ook”, zegt Jelle Egas van de Raad van Korpschefs. Volgens hem denken te veel ouders dat hun kinderen dat niet doen.

Volgens Walter Welting van politiebond ANPV is het niet mogelijk om niet alle berichten serieus te nemen.”Natuurlijk zullen er loze dreigementen tussen dit soort berichten zitten, maar je kunt nu eenmaal niets uitsluiten. Er hoeft maar een gek tussen te zitten”, zegt hij.

Politiekorpsen krijgen binnenkort nieuwe instructies over hoe zij om moeten gaan met bedreigingen via internet. “Met deze handleiding hebben de korpsen meer duidelijkheid hoe zij kunnen optreden”, zegt Egas.

http://www.nu.nl/binnenland/2629134/explosieve-toename-bedreigingen-via-twitter.html

Advertisements

4 Comments on “Explosieve toename bedreigingen via Twitter”

 1. charissaserena says:

  Dit heb ik ook op het nieuws gehoord. Moeilijk om een onderscheid te maken tussen de ‘loze’ dreigementen en dan net die ene die het nog probeert ook. Ouders zijn hierin een grote schakel, het is nou eenmaal belangrijk om te weten wat kinderen doen op het internet. Niet alleen om te bepalen of zij een dreiging vormen maar ook om in de gaten te houden dat zijzelf geen gevaar lopen.

 2. Ik ben het met je eens, al lijkt het me wel moeilijk om als ouder in de gaten te houden wat je kind allemaal uitspookt op het internet… zeker met mobieltjes, internet op scholen, de bieb etc. Ik vind het een behoorlijk lastige kwestie.

 3. kimdenisepot says:

  Ik vraag me af hoe de politie dit checkt? Zal er iemand de hele dag achter Twitter zitten en zoeken naar bepaalde trefwoorden? Ik denk inderdaad ook dat je als ouder niet alles kunt voorkomen. Misschien voor in de toekomst een samenwerking tussen bedrijven als Twitter, Facebook en politie?

 4. kevin8rbrg says:

  Het wordt steeds meer en meer en ls we de politiekorpsen mogen geloven gaat er veel tijd en geld zitten in het onderzoeken van deze dreigingen. Ze nemen per definitie alles serieus en controleren alle dreigementen grondig tot ze weten wie het geuit heeft. Vrijwel elke keer tot nu toe troffen ze een puber tussen de 10 en 18 jaar aan in de verhoorkamer.

  Ik vind het zelf moeilijk om te zeggen dat je die twitterdreigementen niet serieus kunt nemen, maar aan de andere kant zijn het wel vaak aandachtsvragende acties van jonge jongens die de consequenties er niet helemaal van inzien. Ik denk dat de politie daarom graag in de krant heeft gestaan met deze verhalen, zodat ouders er hun kinderen nog eens van kunnen betichten dat ze dat absoluut nooit mogen doen.

  Hopelijk gaat het helpen


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s